LSMU Veterinarijos tęstinio mokymo ir konsultavimo centras, asmenims, siekiantiems gauti leidimą teikti mėsinių veislių galvijų produktyvumo tyrimų paslaugas, atliekant: privalomą svėrimą; ir (arba) mėsinių galvijų raumenų išsivystymo ir riebalų išsidėstymo nustatymą; ir (arba) penėjimosi ir mėsinių savybių nustatymą pagal palikuonis; ir (arba) individualių penėjimosi savybių nustatymą, organizuoja 8 val. mokymo kursus „Mėsinių veislių galvijų produktyvumo tyrimai“.
Mokymo kursai vyks 2020 m. rugpjūčio mėn. 12 d. LSMU Veterinarijos akademijos Žalčio salėje, adresu Tilžės g. 18, Kaunas.
Kursų dalyvių registracija nuo 9.30 iki 10.00 val., kursų pradžia 10.00 val., kursų trukmė 8 val.
Kursų dalyvio mokestis: 40,00 Eur.
Apmokėti už kursus galima grynais kursų metu arba išankstiniu pavedimu:
Gavėjas: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
už mokymo kursus 08/12
Adresas: Tilžės g. 18, Kaunas
Įmonės kodas: 302536989
PVM kodas: LT100005579315
a. s. Nr. LT554010042500050232
Luminor Bank AS
Į kainą įskaičiuotas ir mokestis už pietus ir kursų baigimo pažymėjimą.
Papildoma informacija teikiama tel.: 8 679 91390 arba el. paštu zydrune.gustauskiene@lsmuni.lt
Mokymo kursų programa:
„Mėsinių veislių galvijų produktyvumo tyrimai“
Programa skirta asmenims, siekiantiems gauti leidimą teikti mėsinių veislių galvijų produktyvumo tyrimų paslaugas, atliekant:
• Privalomą svėrimą; ir (arba)
• Mėsinių galvijų raumenų išsivystymo ir riebalų išsidėstymo nustatymą; ir (arba)
• Penėjimosi ir mėsinių savybių nustatymą pagal palikuonis; ir (arba)
• Individualių penėjimosi savybių nustatymą;
09.30 – 10.00 Dalyvių registracija.
10.00 – 10.45 Gyvulių skerdenų klasifikavimo sistema.
Pagrindiniai mėsos kokybiniai rodikliai. Priešskerdiminė analizė, buliukų raumeningumo vertinimas balais. Paskerstų buliukų mėsos kokybiniai ir kiekybiniai vertinimo rodikliai. Galvijų paruošimas raumenų išsivystymo ir riebalų išsidėstymo vertinimui.
Prof. G. Zaborskienė, LSMU
10.45 – 13.00 Lietuvos mėsinių galvijų veislininkystės sistema, strategija, tikslai ir uždaviniai. Mėsinių galvijų asociacijos nariams aktualių galvijų veislininkystę ir produktyvumą reglamentuojančių teisės aktų apžvalga ir analizė. Gyvūnų gerovę reglamentuojantys teisės aktai. Gyvūnų gerovės reikalavimų laikymasis teikiant veislininkystės paslaugas. Saugus elgesys su gyvūnais.
Lekt. V. Živatkauskienė, LŽŪKT
13.00 – 13.30 Pietų pertrauka.
13.30-14.15 Mėsinių veislių galvijų produktyvumo kontrolės metodika, reikalavimai. Mėsinių veislių buliukų ir telyčių svėrimas gimus veršeliui, 210 ir 365 dienomis ir buliukų eksterjero vertinimo metu. Reikalavimai taikomi svėrimo įrangai.
Lekt. V. Živatkauskienė, LŽŪKT
14.15 – 17.15 Reikalavimai buliukų atrinkimo įvertinimui pagal palikuonių penėjimosi mėsines savybes. Kergimui ir spermai kaupti naudojamų bulių penėjimas. Šėrimo ir laikymo reikalavimai penėjimo laikotarpiu. Kontroliuojamų buliukų atrinkimo vertinimui tvarka pagal individualaus augimo savybes. Reikalavimai keliami kontrolinio auginimo stočiai (KAS). Reikalavimai buliukų atrinkimui kontroliniam penėjimui. Buliukų kontrolės laikotarpiai ir laikymo sąlygos, šėrimas. Buliukų kūno matavimai atliekami kontrolinio auginimo stotyje (KAS).Taisyklingas audinių skenavimas ultragarsu. Gautų rezultatų vertinimas. Protokolo pildymas. Koreguoto svorio skaičiavimas. Taisyklingas svėrimo žiniaraščio pildymas ir duomenų suvedimas į GYVIS MGVP Gautų duomenų panaudojimas sudarant populiacijų gerinimo programas.
Lekt. E. Kvederavičienė, Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija
17.15 – 18.30 Praktinis darbas: duomenų suvedimas į VĮ „Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras“ duomenų bazę.